Kripto para ne demek? - ByteDex

Kripto para ne demek?

Kripto para nedir ?

Kripto para dijital veya elektronik para demektir. Dijital ortamda yapılan işlemlerin güvenliği kriptografi adı verilen şifreleme tekniği ile şifrelenerek sağlandığı için bu paralara kripto para adı verilmiştir. Kripto paraların büyük çoğunluğu tüm kayıtların birden fazla noktada saklandığı dağıtık merkezi olmayan ve hiçbir kaydın silinemediği Blockchain yani blok zincir teknolojisi kullanılarak geliştirildi. NOT; Blockchain nedir? konumuza göz atabilirsiniz. Kripto paranın bir değişim aracı olarak kullanılmasının dışında. Geleneksel paralar gibi bankalar merkez bankaları veya başkaları tarafından izlenmesi mümükün değil.

Kriptoloji Nedir? 

Kripto para birimlerinden söz ederken öncelikle "kripto+kriptoloji" nedir bunu açıklığa kavuşturmakta fayda var. Kriptoloji bir şifreleme bilimidir. Verilerin yazı rakam veya herhangi bir mesaj belirli bir sisteme göre şifrelenmesi, güvenli bir ortam aracılığıyla alıcıya gönderilmesi ve bu şifreleme sisteminin çözülmesi ile verilerin ortaya çıkması süreci olarak da açıklayabiliriz.

Kripto para, güvenlik açısından kriptoloji bilimini kullanan dijital ve sanal bir para birimidir ve matematik temelli şifrelenmişlerdir. Banka kartlarımız, sanal kartlarımız veya sanal ortamada yaptığımız her işlemde yıllardır bu paraları kullanıyorduk aslında. Bankaların kasalarından fiziksel olarak paralar çıkmadan, sanal olarak paraları harcıyorduk ve bir bakıma bu paralar da kripto paralardı çünkü sadece sistemlerde rakamsal değişiklikler meydana geliyordu. Yeni nesil kripto paralar da temelde bu mantıkla çalışıyor diyebiliriz.


Post a Comment

0 Comments